Projects

Filter: All
  • All
  • Residential
  • Commercial
  • Interiors
  • Urban Design
  • Landscape

Winona House

MWC in NYC - Condo Conversion

20A @ Hoskins Square

20B @ Hoskins Square

20C @ Hoskins Square

Playpod

Decked Out: Roof Top Urbanism

Quarry House: Backyard Refuge

Quando-Condo Renovation

Sprezzatura

Winona House

Location

Ottawa, Ontario, Canada

Typology

Housing

Size

1,400 sq.ft

Date

2014

Project Team

Jay S. Lim

Contractor

Lucas Contracting

Photography

Lorne Blythe

Located within an urban neighbourhood in Ottawa, the house sits on the site of one of the early cottages built in the early 1900s when the area was still used for logging.

The exterior's monochromatic color selection helps demarcate the 'old' vs. 'new' construction. To conform to strict zoning requirements, the original footprint was maintained. The white massing 'ghosts' the original outline of the house while the black portions highlight the new additions that are inserted into the white base.

The second floor 'Pod' floats above the ground and is supported independently from the base of the house by recycled steel columns. The southern portion of the 'Pod' cantilevers and tapers out on an eight degree angle from base and is angled parallel to the property line to take advantage of the air rights. At the rear, the Pod is carefully angled back to preserve two mature cedars located in the backyard.

The floors are reclaimed pine from the Ottawa River, paying homage to the house's roots. The 'core' of the house, painted charcoal grey, physically and visually blends the 'new' black additions to the 'old' white masses of the house and contains all the houses utilities. Orange is used strategically throughout the interior to connect and frame key views in the house.

Stairs are used as a way to recognize increasing zones of privacy. This design strategy enables the house to maintain a feeling of openness while still creating a subtle delineation of program.

The multi-cultural family wanted to incorporate elements of feng shui into the house. The number "8" has always been an auspicious and represents prosperity.

This design element is manifested in both the landscape and the custom house number located at the front of the house.



MWC in NYC
Condo Conversion

Location

New York City, NY, USA

Typology

Housing/Renovation

Size

1,000 sq.ft

Date

2015

Project Lead

Jay S. Lim, OAA, AIA, LEED AP

Background:

When the clients first moved into their condominium in New York City's Upper West Side the space was in need for an update. A couple years later, now with a young child, the family purchased the neighbouring studio apartment and embarked on an ambitious plan to combine the two spaces to accommodate their growing family.

Space Planning + Privacy:

The clients request was to reconfigure the space to accommodate 3 bedrooms, office space and more storage. In addition they wanted the new apartment to feel unified but also enable them to create separations for privacy when needed.

The solution lay in embracing the unique and irregular footprint of the apartments and carving out niches to accommodate the program. The bedrooms were placed in the North West corner to unify the private quarters. The Master bedroom included plans for a small nursery to enable the couple to have their infant close by at night. In order to create a zone of privacy for the bedrooms a 'false wall' was incorporated off the dining room. When closed it seamlessly separates the public from private spaces and enables the parents to entertain guests while their child slept.

Building on the idea of hidden spaces, a small office was tucked in a niche off the living room and ingeniously hidden behind a custom bookcase. The unique location enables the client to have a workspace which is adjacent to the living area, can be hidden away when guests drop by.



20A @ Hoskins Square

Location

Brampton, Ontario, Canada

Typology

Housing

Size

1,200 sq.ft

Date

2011

Project Team

Jay S. Lim (Project Lead), Timothy Stanley, Ann Le, Shirley Liu

Habitat for Humanity operates on a minimal budget, but that does not stop it from continuing to improve the lives of less fortunate people. When the Brampton chapter of the organization conceived of this project they wanted to make a statement that a small budget did not preclude good design. The goal was to produce a house that could improve the lives of a family and the function of an abandoned, but important, community site.

From the beginning the project was charged with being:

1.Efficient: By designing a house that could accommodate a family of six, in only 1,200 square feet.

2.Economical: By reconsidering material choices to build for only $60-70/ square foot., while only operating on a $30/month budget for utilities.

3.Environmentally Conscious: By striving for LEED Gold and Energuide 85 Rating, as well as improving the community environment.

Efficiency was achieved by developing a centralized core which maximized the available living space. Cost savings were achieved by using off the self materials, such as plywood as both a structural and finish material. For the design team, “Environmental Consciousness” extended well beyond the LEED standards and extended to include community awareness. This was accomplished by making the site aimed to be more porous, both physically and socially. The site plan removed the asphalt that once covered the entire site and replaced it with pavers and vegetation that will help absorb and rain and creek run off. Socially, the project strengthens its community connection by formalizing the path through the site, facilitating access to public transportation, while the new gardens provide a place for community gatherings.



20B @ Hoskins Square

Location

Brampton, Ontario, Canada

Typology

Housing

Size

1,200 sq.ft

Date

2013

Project Team

Jay S. Lim (Project Lead), Steven Schumann, Timothy Stanley

In 2012, Habitat for Humanity Brampton was given the opportunity to develop a second house on a donated piece of land in Brampton Ontario. After spending over a year developing the prototype used at 20A Hoskins Square, Habitat for Humanity was eager to replicate the design. The challenge became to take the predefined layout and adapt it to a new location further south on the site.

The final design re-orients the major fenestration to the south and east elevations to capitalize on the passive solar gain while simultaneously giving each room unique views. The articulation created by the random stacked lumber also acts to break up sound coming from the adjacent roadway.



20C @ Hoskins Square

Location

Brampton, Ontario, Canada

Typology

Housing

Size

1,200 sq.ft

Date

2013

Project Team

Jay S. Lim (Project Lead), Steven Schumann, Timothy Stanley

The third house at the Habitat for Humanity site was nicknamed the 'Square-Square' due to the geometry of the footprint and the name of the street on which it is located. The goal was to create a three-bedroom house, with minimum construction to be efficient with resources and facilitate construction by volunteers.

The square footprint was extruded to develop the basic mass. Surfaces of the house were then pushed to create needed bedroom space as well as provide a canopy for the main entry. In addition to facilitating construction, the shed roof also provides a loft space for a future den for the growing family.



Playpod – Interior Renovation

Location

Ottawa, Ontario, Canada

Typology

Housing/Renovation

Size

800 sq.ft

Date

2016

Project Team

Jay S. Lim (Project Lead)

Background

2 years after building their house, a young family needed some more space for needs of their growing children. The decision was made to renovate their unfinished basement to create a new space for both children and adults.

Playpod

The most compelling feature upon entering the basement is the Playpod. The 100 sq.ft structure is both playful and practical. It functions as a hideaway for the family’s young children who use their imagination to transform the space into everything from an ice cream truck to a space ship. Storage is provided for toys and books, brining order to the chaos of everyday playing. The interior is lined with plywood to provide a warm but robust finish. In contrast, the exterior is clad with reclaimed pine floor boards left over from the original house. The black stained pine helps the Playpod stand out while simultaneously enabling the character of the aged wood to be revealed. The orange apertures create ‘moments’ for the children to peer out to the world while also enabling parents to keep an eye on the fun. The Playpod’s unique form and compact size is scaled for small children but is designed to stimulate big imagination. And putting the FUN in FUNctional.

Planning

The layout of the basement is organized to separate private and public areas from each other. The office/guest room is tucked away from the media room to offer a tranquil environment for visitors. The new four piece bathroom serves the entire basement but can be annexed off by a set of pocket doors to provide a private ensuite for guests.

The media room is open and bright making it inviting for the family to enjoy time together. Sitting adjacent to the Playpod, the media room provides a sophisticated place to entertain guests while the children can enjoy their own space close by. The laundry room and small home gym are situated in behind the stairs. They work symbiotically allowing the homeowners to put in a quick workout while waiting for the clothes to dry. After the workout gym towels can quickly be exchanged for fluffy new ones thanks to the ample storage solutions customized for the homeowners.



Decked Out: Roof Top Urbanism

Location

Brookline, Massachusetts, USA

Typology

Urban Landscape

Size

500 sq.ft

Date

2010

Project Team

Jay S. Lim (Project Lead)

One of the most valuable commodities in urban living is outdoor space. The project goal was to reclaim an unused rooftop and create a space for both entertaining and gardening. The structure was composed of modular 2’x2’ plates which could be easily removed in order to access the roof for repairs. The garden portion was designed to utilize rain water collected from the roof, providing a growing space for the residents to cultivate vegetables and other plants. The entertainment portion of the deck sits just above the south facade and provided spectacular views of the Boston skyline, as well as the annual Boston Marathon.



Quarry House: Backyard Refuge

Location

Renfrew, Ontario, Canada

Typology

Landscape

Size

1,000 sq.ft

Date

2014

Project Team

Jay S. Lim(Project Lead), Marcus Poon, Jason Yoo

Located in a picturesque neighborhood, the client was seeking a plan to organize a palimpsest of landscaping designs into cohesive plan for a young family. The design proposal organizes the site into areas of work, play & relaxation. The design uses a modern design aesthetic with regional materials to capture the desires of the owner and integrate it into the existing site condition.



Quando-Condo Renovation

Location

Montreal, Quebec, Canada

Typology

Renovation

Size

1,000 sq.ft

Date

2013

Project Team

Jay S. Lim(Project Lead), Marcus Poon, Jason Yoo

Sprezzatura

Location

Toronto, Ontario, Canada

Typology

Interior Design

Size

1,000 sq.ft

Date

2009

Project Team

Jay S. Lim(Project Lead)

Located in the heart of the Toronto Financial district, Sprezzatura Custom Clothiers is a small bespoke tailor shop catering to urban professionals. The objective was to design an inviting and functional selling space that would provide a luxurious, sleek and sophisticated atmosphere befitting the clientele.

The modest budget was maintained through ‘customization‘ of off-the-shelf components. Using their signature colors, the furniture and show room were painted to reinforce the brand. The ‘professional’ black was lined with ‘fun’ orange interiors drawing reference to the ‘serious’ exterior fabrics vs. ‘funky’ linings of their famous suits.